torsdag 16 maj 2013

Kossorna i hagen!

Hej!
Vi hade en fantastiskt härlig förmiddag i solen ute på Lovö Prästgård! Gården som är en ekologisk mjölkgård drivs i samarbete med Arla och dagen började med att bonden Tom hälsade oss välkomna och berättade lite kort om gården och djuren. Sen fick vi gå in i hagen till alla korna, bara det var lite spännande. Kor är stora! Vi fick se några olika koraser, bl a fjällkor som var väldigt fina. Vi tittade lite närmare på en ko som låg och idisslade och kunde verkligen se hur den svalde och fick upp en ny tugga. Tom berättade att en ko har 4 magar och att den tuggar varje tugga 50 gånger!

Inne i ladugården visade bonden hur det går till att mjölka och därinne tyckte inte barnen att det luktade så gott...men det var värt det för där fanns en bara tre dagar gammal kalv som vi fick klappa!

Vi klappade också lammen och en höna(!) och gårdens två katter som var väldigt keliga.

Besöket avslutades med att vi blev bjudna på mjölk, fruktyoghurt, ost  och smör till våra mackor. Alla barn fick också ett mjölkglas med sig hem som ett minne.

Nästa vecka jobbar vi på i skolan som vanligt, inga utflykter är planerade, förutom att vi tänker gå ut på naturpromenad på fredag. Vi kommer bl a att gräva upp "snöret" med olika saker på som vi grävde ner i höstas och se vad som har hänt med det. Vi går på fm och tar frukten med oss. Tillbaka i god tid till lunchen.

Nu har vi läst ut läseboken och ny läxa blir en skrivläxa, där barnen ska välja ett "favoritkapitel" från boken, se läxpappret. Det är även ett bra tillfälle att bedöma hur barnen skriver nu i slutet av terminen, att se hur det gått med målen. Läxan är till på fredag.

Matteläxan handlar om vårt tema "balansera och väga" och är ett arbetsblad.

På tisdag efter lunch har vi terminens sista trygghetsdag då vi blandar barnen i alla åldrar. Återkommer när jag vet mer. Den dagen får alla sovmorgon för att sen kunna delta i trygghetsdagen på em. (Slut kl 14.)


Trevlig helg!
Solveig









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar