fredag 7 november 2014

V. 45

Hej!

Den här veckan har vi fått svar på våra brev från brevkompisarna på Neptuniskolan. Vi har även skrivit svar på breven och tränat på att ställa frågor, frågor som gör att man kanske får veta lite mer om brevkompisen så att vi lär känna dem lite bättre.
Vi har även tränat på att "måla ut" en mening lite mer t.ex meningen "Asta målar." blir istället "Asta målar ett bokmärke." eller kanske ännu mer beskrivande "Asta målar ett fint bokmärke av en ängel."
I veckans Läs- och skrivläxa, kopplat till kapitel 9, kommer eleverna själva att få välja vilken av Läsfixarna; Spågumman, Reportern, eller Cowboyen som de vill använda vid veckans läxa. Spågumman - Förutspår vad som kommer att hända i texten, Reportern - Ställer frågor till texten, Cowboyen - Sammanfattar det viktigaste i texten.

På elevens val/estetisk verksamhet har vi denna vecka tillverkat hjärtformade kuvert och dekorerat dem fint. Kuverten kommer att användas till breven till brevkompisarna.

I matematiken har vi jobbat en hel del med räknestrategier. Vi har tränat en hel del på "omgruppering" t.ex 35+23= 35+20+3= 55+3=58, men även på att "räkna talsorterna var för sig" t.ex 35+23= 30+20 och 5+3 =58
Matematikläxan denna vecka är Läxa 9 på s.30-33. Alla ska göra minst spår 1-2 (s.30-31) + problemlösning (s.33). Spår 3 (s.32) är frivillig. Även problemlösningen (s.33) är uppdelad i spår, alla ska göra minst spår 1-2.

Vi har haft klassråd under veckan och då pratade vi om; Vad är vi i klassen bra på?, Vad behöver vi i klassen bli bättre på? Dessa punkter skrev vi ihop i ett dokument och satte upp på klassrumsdörren, men även på vår anslagstavla i korridoren. Dem saker som vi behöver bli bättre på och kommer att jobba extra med under några veckor framåt är; Lyssna på varandra, Inte avbryta varandra, Följa 5 tysta minuter i matsalen, Inte upprepa dåliga saker och Klä på oss och gå ut på rast direkt - inte hålla på med fotbollskort mm i korridoren. På klassrådet pratade vi även om huvudlöss och att det är viktigt att be sina föräldrar att luskamma håret ofta. Förra veckan hade vi barn i klassen som hade löss, vilket gör detta extra viktigt just nu. Barnen tog även upp ett önskemål om att snart ha klassfest igen

Innan höstlovet var det FN-dagen och hela vecka 43 jobbade vi extra med barns rättigheter, hur det skiljer sig att vara barn i olika länder mm. Barnen fick måla ett jordklot, måla människor representerade från hela världen, måla flaggor, måla och skriva om barnkonventionen. Den här veckan har vi lyckats sätta upp barnens gemensamma arbete på väggen i korridoren, så här blev det;



Viktiga datum:
12/11 Lämna in läxorna; Läs- och skrivläxa till kapitel 9 i Diamantjakten, Läxa 9 s. 30-33 i Mattedetektiverna.
Vecka 46-47 har vi läsveckor, då vi kommer att arbeta delvis schemabrytande och satsa extra på läsning. Detta i samband med att det nästa vecka är Barnboksveckan och Nationella läsdagen. Temat för årets Barnboksvecka är Troll, något som vi även kommer att arbeta kring i skolan.


Trevlig helg!
Julia, Nathalie, Saada och Joakim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar