fredag 12 september 2014

v.37

Hej!

Den här veckan har vi fortsatt arbetet kring valet.  Vi har sett en film om hur Sverige fungerar och styrs och diskuterat ord och begrepp som demokrati, diktatur, rösträtt, kompromissa mm. Eleverna har även tillverkat egna "Löjliga familjen" spel fast med val-tema, familjerna består av Partiets namn, Partisymbol, Partiledarens namn och ett Foto på partiledaren.

I svenskan har vi denna vecka pratat om vokaler (a,o,u,å,e,i,y,ä,ö) och även lyssnat efter om volkalerna i orden låter som i alfabetet (som i Val) eller inte (som i Katt). Några elever har redan nu sett ett mönster och kopplat detta till dubbelteckning, när vokalen inte låter som i alfabetet så följs den av två konsonanter (Katt, Hatt, Boll).
Vi har även tränat vidare på  lässtrategin Spågumman som tränar oss på att förutspå vad som kommer att hända genom att ta hjälp av bilder och rubriker. Även denna veckas läs- och skrivläxa är kopplad till Spågumman. Hjälp gärna era barn med läxan, ställ gärna frågor till vad de tror kommer att hända. Försök att utmana dem lite i deras tankar och skrivande, så att det inte bara blir minsta möjliga för att bli klar.

I matematiken har vi arbetat vidare med positionssystemet, ental, tiontal, hundratal. Vi har tränat på att dela upp tal t.ex 165 = 100+60+5. Vi har även tränat på ordningstalen elfte till tjugonde.
Matematikläxan denna vecka är Läxa 2 på s.7-9.

NTA-temat om jord har fortsatt och eleverna har denna vecka fått göra egna komposter. Alla elever fick några kompostmaskar var som dem har döpt och placerat i komposterna.

Som jag berättade på föräldramötet så är det en musikälskande klass och det har vi tagit fasta på. Vi har kopplat både svenskan och engelskan till musiken och sjungit sånger för att lättare lära oss ord, fraser och lättare komma ihåg. På svenskan har vi tränat och även videofilmat elevrna när de sjungen Läslåten som handlar om läsfixarna (spågumma, detektiven, reportern, cowboyen och konstnären). På engelskan har vi sjungit en ny sång för att träna färgerna och en annan så som tränar på att ställa frågan och kunna svara på Hur är vädret idag?


Viktiga datum:
16/9 Utvecklingssamtal; Caspar, Vida, Leo, Oskar, Gabrielle.
17/9 Lämna in läxorna; Läs- och skrivläxa till kapitel 2 i Diamantjakten, Läxa 2 s. 7-9 i Mattedetektiverna.

Nu i helgen 12-14/9 är det avlusningshelg. Detta för att minska risken för spridning av löss. Så vi ber er verkligen att luskamma era barn. Kolla gärna in denna länk för mer information; http://lusfri.nu/vem-drabbas-loss


Trevlig helg!
Julia, Saada, Roméo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar