fredag 8 november 2013

v.45

Hej!

Nu är vi igång igen efter lovet och det verkar som att det har varit ett bra lov för alla oavsett om man har varit helt ledig eller om man har varit på fritids. Mycket Halloweenfirande verkar det ha varit överallt!

Något som märks mer och mer, ju längre in på terminen vi kommer är att det är en grupp med typiska 7-åringar som går i klassen. Ena stunden är dem jättestora och kan och vet allt, för att i nästa stund bli jättesmå och inte klara av något. Dessutom svänger humöret mycket hos de flesta och allt är antingen toppen eller botten. Jag vet inte om ni föräldrar märker av detta hemma också? Här märks det tydligt och det gnisslar lite i kompisgrupperna, något som vi har börjat ta tag i. Vi har börjat med gruppsamtal, för att försöka hjälpa barnen att prata om det som händer, sätta känslor på det man är med om och tips på hur man kan gå vidare.

Den här veckan har vi även jobbat med bokstaven Tt. Vi har tränat på att skriva bokstaven, vi har lyssnat efter bokstavsljudet, övat på att hitta bokstaven på ett tangentbord och vilket finger man ska använda när man skriver (vänster pekfinger). Vi har även läst en gemensam bok på smartboarden "Vem är roboten?".
Läxa till onsdag 13/11 : Kapitel 10 Retstickan och skattkartan i Den magiska kulan och uppgifterna som är kopplade till texten i läxboken på s.12.

I matematiken har vi jobbat vidare med kapitel 3 i matteboken. Denna vecka handlade det om talfamiljerna 6-10 och 10-kamraterna (de tal som tillsammans blir 10). Vi har även arbetat med subtraktion med tal upp till 10. Barnen har förutom matteboken arbetat med liknande uppgifter i problemlösningsform i par, då genom att hjälpa katten Findus att gömma bollar i gubben Pettssons stövlar.
Läxa till onsdag 13/11:  Läxa 6 s.19-21 i läxboken. Förra veckan skrev jag fel, då skulle de ha haft Läxa 5 i läxa. Några gjorde då både läxa 5 och 6, några bara läxa 5 och några bara läxa 6. Jag ber om ursäkt för det! Så den här veckan ska vi se till att både läxa 5 och 6 är gjorda.

I NO:n har vi arbetat vidare med människokroppen och det har handlat om kosten. De har sett en film som handlar om vikten av att vi äter och vad vi äter, för att orka leka, träna mm. Vi har pratat om nyttig och onyttig mat. Barnen har även fått en uppgift att fylla i vad de äter till lunch under en skolvecka.

I SO:n har vi har läst en text om en sjuårig flicka som bor på gatan i Bombay. Hennes vardag med att gå flera kilometer för att hämta rent dricksvatten skiljer sig mycket från vår vardag. Efter detta pratade vi återigen om Barnkonventionen och barns rättigheter. Barnen själva fick sedan välja ut en rättighet som dem ville lyfta fram lite extra genom att rita en bild till och skriva vilken rättighet de valt. Barnens bilder sitter uppsatta i korridoren.


En rolig sak som hänt är att några av våra fredshälsningar har kommit fram och vi har fått detta svar från en familj i Finland;
Tack för Fredshälsningen :)
Ballongerna anlände till Pargas, i Finlands västra skärgård, på fredagen den 25/10.
Min man hittade dem intrasslade i ett träd då han var på älgjakt, och hämtade hem dem.
Idag (lördag) firade han sin födelsedag, så ballongerna och teckningarna prydde kalasbordet,
och blev beundrade av hela släkten som kom på besök.
Vi slog upp Södra Ängby skola på webben, och hittade filmen ni gjorde då ni släppte upp ballongerna
på FN-dagen, och där hittade vi också denna e-postadress, så att vi kunde skicka ett tack till er.
De fina teckningarn som kom till oss var ritade av Gustaf, Victor, Elliot, Fred, Elvira, Ella, Amanda, Almamaria, Luka, Jonas och en mycket sönderregnad orange teckning med 6st hjärtan som vi inte riktigt kunde tyda namnet från, men vi tror det står Alca (?)

Ännu en gång, ett riktigt STORT TACK för Fredshälsningarna.

I väntan på nästa ballongsändning :),

Anette och Kimmo Jalonen
Gamla Simonbyvägen 19
21600 Pargas
Finland


På måndag får vi besök av musikgruppen RAA som presenterar sin föreställning "XYZebRAA" för alla i F- 2. Mycket sång och musik har utlovats!
http://www.youtube.com/watch?v=i7XRGQBRb7g
Lyssna på ett litet smakprov från youtube här ovan.

Trevlig helg!

Julia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar