fredag 23 januari 2015

v. 4

Hej!

Vill börja med att tacka för ett härligt föräldramöte, jag kände mig så glad när jag gick där ifrån. Vi hade skrattat och skämtat samtidigt som viktiga punkter diskuterades. Dessutom är det helt fantastiskt att i stort sett alla familjer var representerade på mötet, i vissa fall av båda föräldrarna. Björn Weck förde minnesanteckningar under mötet som kommer att skickas ut till alla.

Den här veckan har vi arbetat med positionssystemet och platsvärde t.ex I talet 1764 är entalssiffran värd 4, vad är siffran 7 värd? 3452 = 3000+400+?+2 vad ska stå istället för ?
Vi har även bytt plats siffror i talen och jämfört med orginaltalet, blev det nya talet större eller mindre?
Veckans matteläxa är i den nya Läxboken Mattedetektiverna 2B Läxa 1 på s.4-6.
Vi har även arbetat i grupper med problemlösning. Barnen fick se en bild av ett torn byggt med kuber och skulle försöka komma fram till hur många kuber som användes för att bygga det. Till sin hjälp fick barnen plastkuber att kunna bygga med och de fick även använda sina små whiteboardtavlor att rita och skriva på.
Sedan följde två liknande uppgifter, Hur många kuber skulle behövas för att bygga ett liknande torn som var 6 kuber hög och sedan 10 kuber hög. Några fick även hitta på ett eget liknande problem.





I  svenskan har vi arbetat med vokalhuset och repeterat vokaler och konsonanter. Vi har pratat om hur vokalhuset ska vara en hjälp vid dubbelteckning t.ex Hur låter a:et i ordet Nalle, låter a:et som i alfabetet (långt a, följs oftast av en konsonant) eller låter det inte som i alfabetet (kort a, följs den oftast av två konsonanter). Vi har även lyssnat hur det låter, heter det Nale eller Nalle?
Tidigare har vi jobbat en del med självbedömningar i olika situationer, framför allt kopplat till kunskapskraven och måluppfyllelse. Den här veckan har vi även testat på kamratbedömning, då barnen har fått ge varandra feedback på förra veckans läs- och skrivläxa. Vi använde oss av "Two stars and one wish", alltså barnen skulle skriva två bra saker och en önskan till förbättring med kompisens skrivläxa .
I veckans Läs- och skrivläxa (kapitel 16) kommer barnen återigen att använda Läsfixaren Cowboyen. Detta för att de ska få en chans att använda sig av feedbacken de fått genom kamratbedömningen från denna vecka. Hjälp gärna era barn med läxan!

I SO:n har vi denna vecka sett på Lilla aktuellt skola och diskuterat de nyheter som är aktuella just nu och vi har även haft klassråd och diskuterat klassens frågor.

I tisdags tränade vi även igenom vår teaterföreställning Snövit och de nio dvärgarna. Barnen börjar kunna sina repliker utantill, lever sig in i rollerna både med rösten och med gester. Vi behöver dock träna ett tag till innan vi spikar något datum för föreställningen som ska visas upp för er föräldrar.

I torsdags var det simskola för de barn som behövde träna lite extra och det flöt på lite bättre den här veckan, då vi åkte till rätt simhall.


Trevlig helg!
Julia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar